Asiler İçin Kripto Sanat
Afrika sayımızın kapağında yer alan “REBEL” eserinin hikayesiyle tanışın! Sanatçı Godswill Utong bize ülkesi, Nijerya ve yeni gelişen kripto sanat sahnesi hakkında ipuçları veriyor.
Biraz kendinden bahseder misin?
Nijerya’da yaşıyorum. Bankacıyım; aynı zamanda da fotoğrafçı ve dijital işler yapan bir sanatçıyım. Bankacılık sektöründeki 9-5 (hatta ilk çalıştığım bankada 8-8) bir işin angaryası ve monotonluğundan kaçmak için 2016’da fotoğrafçılığa başladım. Hobi olarak başladı. Hafta sonları fotoğraf çeker, sonra geceleri onları düzenlerdim.
Sanatta neyin peşindesin?
Güzel soru. Sürekli kendime soruyorum. Tek bir tutarlı cevabım yok. En basit cevap şu olabilir: Sadece yaratmaktan zevk alıyorum. Kafamdaki fikirlerin canlandığını görmek hoşuma gidiyor. Ve bence bu iyi bir şey. Fotoğraflarım ve sanat eserlerim farklı türlerin bir kesişimi ve bu da keşfetmekten ne kadar keyif aldığımın bir kanıtı. Ana hedefim fotoğraf ve sanat yolculuğumda çok iyi olmak; önce Nijerya’da, daha sonra da uluslararası alanda kabul gören bir isim olmak.
KARA KOYUNLARA ÖVGÜ
Son çalışman REBEL, toplumların “kara koyun”larına övgü niteliğinde, harika bir dijital çalışma. Kara koyunlar günümüz Afrika’sında, özellikle Nijerya’da, nasıl bir rol oynuyor?
Bu fotoğraf Nijerya’da marjinalleştirilmiş bazı kesimlerden ilhamını alıyor. Kuir topluluklarından. Ateistlerden. Ve de kadınlardan. Nijerya son derece dindar ve muhafazakar bir toplum. Ülkede çeşitli etnik gruplar ve diller olsa da hepsinin birleştiği bir nokta var: azınlıkta olanın dışlanması. Dolayısıyla bu kesimlere dahil olanlar, ideal toplum resmine uymak için iyice küçülmek ve kimliklerini bastırmak zorunda kalıyorlar. REBEL, bu resme uymamayı seçen azınlığın bir kutlaması. Kimliğini yüksek sesle ve gururla yaşamayı seçenlerin…
REBEL’deki “kara koyun” kim? Güçlü hisler uyandıran, esrarengiz bir silueti var. İkiniz nasıl işbirliği yaptınız?
Fotoğrafçılığa başladığımda bana modellik yapanların çoğu, yakınlarımdı. Kardeşlerim, komşularım, arkadaşlarım, ofisten meslektaşlarım… Benimle çalışmaya her zaman hevesliydiler ve destekleri için de çok minnettarım. Resimdeki model, o sıralar komşum olan ve yıldızı yeni parlayan bir müzisyen. Sahne adı, Nine. Başından beri fotoğraflarıma modellik yaparak çalışmalarımın destekçisi oldu. Ben de şimdi NFT satışlarından yeterince para kazanarak onun müzik kariyerini destekleyebilmeyi umuyorum.
KRİPTO SANAT VE ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ
Dijital sanat eserlerini, artık bir NFT platformunda da satmaya başladın… Bir bankacı olarak kripto sanatın geleceğini nasıl görüyorsun? Sence kripto, dinozorların henüz anlayamasa da paranın geleceği mi, yoksa büyük bir illüzyon mu?
Paranın geleceğinin, merkeziyetsiz finansta olduğuna inanıyorum. Sonunda, dinozorlar ya buna katlanmak zorunda kalacak, ya da soyları tükenecek. Zaten birçok Nijeryalı halihazırda kripto dünyasına katılıyor ve dijital para birimlerine geçmek için, geleneksel bankaları terk ediyor. NFT, kripto para birimlerinin bir başka kullanım alanı. NFT’ler şu an hala emekleme aşamasında. Bu platformlara daha fazla sanatçı katıldıkça, bir doygunluk noktasına ulaşacağına inanıyorum.
Nijerya ruhunu simgeleyen bir şey geliyor mu aklına?
Tek bir şey düşünemiyorum (gülüyor). Ama Nijerya ruhunu yakalayan tek bir kelime var sa o da “dayanıklılık”. Nijeryalılar esnek bir halktır. Kötü liderlik ve küresel salgının neden olduğu zorluklar karşısında Nijeryalılar, çevrimdışı ve çevrimiçi mecralarda gelişmenin yeni yollarını bularak dünyanın takdirini topladılar. Sanırım bu, Nijeryalı olmaktan gurur duymamı sağlayan çok az şeyden biri.
Son yıllarda Afrika’dan çıkan yeteneklerin sayısında bir artış görüyoruz. Podyumlarda ve büyük reklam kampanyalarında giderek daha fazla siyah model yer alıyor. Sence Afrikalılar artık kimlikleri, tarzları ve yaratıcı çalışmalarıyla dünyada daha görünür hale geldiler mi?
Tabii. Afrikalılar sosyal medya sayesinde artık daha görünürler. Ama bu yeterli değil. Afrika’da, yoksulluk nedeniyle henüz erişilemeyen, kullanılmayan ve bilinmeyen bir yaratıcı potansiyel var. Sosyal medya Afrika’da hızla büyümeye devam ederken, önümüzdeki birkaç on yılın Afrika’da kreatif çıkışlar açısından çok ilginç geçeceğini düşünüyorum.
Godswill Utong’u Instagram’da takip etmek için: @g.v.utong